De geschiedenis van Scouting Maurice Flacard
Uit de werkgroep “Sport en Ontspanning” ontstond het initiatief tot oprichting van georganiseerd jeugdwerk. In mei 1979 werd een enquête gehouden onder kinderen van kleuter- en basisschool t/m 3e klas.
Op 22 oktober 1979 was er een “open avond” voor ouders van de kinderen, die zich hadden opgegeven. Zij kozen toen voor Scouting in plaats van Jong Nederland. Er stond een werkgroep Scouting. Deze kwam op 31 oktober 1979 tot oprichting van een stichting, groepsbestuur en groepsraad. Zij wist een achttal leiders en leidsters te vinden om te starten met een kabouter- en welpengroep.
Op 22 november 1979 kwam men tot de keuze van de de naam MAURICE FLACARD. Maurice Flacard was geneesheer in Vlijmen van 1796 tot 1843. Hij had zich verdienstelijk gemaakt door koepokinenting onder kinderen. Voor de armen onder de bevolking, werkte hij geheel gratis. De Gemeente Vlijmen kende hem daarom de gouden medaille toe. Hij stierf op 17 april 1843.
Op 2 februari 1980 is Scouting Maurice Flacard voor kabouters en welpen van start gegaan in een bovenzaal van Buurthuis de Korf. Door inschrijving bij het Nationaal Bureau te Leusden, werd Scouting Maurice Flacard erkend als groep van Scouting Nederland. De groep is ingedeeld in Regio de Langstraat. Aan beide organisaties betaalt de Maurice Flacardgroep contributie.